Compost

Compost

Er zijn veel processen bij betrokken, voordat onze champignons in de schappen van de supermarkt terecht komen. Wij geloven dat wat je erin stopt, er ook weer uit komt – dat de champignons die wij telen net zo goed zijn als de compost waarop ze groeien. Het maken van champignoncompost is een complex proces dat we al 30 jaar aan het perfectioneren zijn.

Champignoncompost is een uniek levend organisme; het is afhankelijk van de omgeving waarin het geproduceerd wordt. We hebben composteringslocaties in Europa, Ierland, het VK en Canada.  Elke composteringslocatie wordt gerund door een team van specialisten en er wordt gebruik gemaakt van grondstoffen uit de omgeving. We maken niet alleen compost voor onze eigen kwekerijen, maar ook voor ander champignontelers.

Er zijn 4 belangrijke fasen voor het maken van compost:

Fase 1

We maken gebruik van grondstoffen uit de omgeving. Balen stro worden gemengd met kippenmest, paardenmest, water en gips. Na het mengen wordt het materiaal gestort in grote gasbeton vaten, bunkers genaamd. Gedurende deze fase bereikt de compost een temperatuur van 80 graden Celsius.

Na 11 – 13 dagen is het Fase 1 proces voltooid, klaar voor Fase 2. 

Fase 2

Het materiaal wordt verwijderd uit de bunkers en gestort in afgesloten tunnels, waar we temperatuurverschillen nauwkeurig monitoren en controleren – de belangrijkste daarvan is pasteurisatie. Pasteurisatie helpt ongewenste organismen te verwijderen uit de compost. Pasteurisatie en conditionering van de compost duurt ongeveer 6 dagen. De klimaat gecontroleerde “tunnel” verwarmt de compost tot 58 graden Celsius voor pasteurisatie en tot 48 graden Celsius voor de conditionering.

Fase 3

Als fase 2 voltooid is, wordt de compost afgekoeld en verwijderd uit de Fase 2 tunnels. Champignonbroed wordt toegevoegd en vervolgens wordt de compost in Fase 3 tunnels gevuld. Champignonbroed wordt meestal samengesteld uit rogge of gierst graan dat gesteriliseerd en geënt is met champignonweefsel (mycelium). Dit Fase 3 incubatieproces duurt 15-17 dagen. Gedurende deze tijd groeit de mycelium op de compost.

Na de 15-17 dagen durende incubatieperiode, wordt de Fase 3 compost geladen voor transport in speciaal ontworpen vrachtwagens naar de kwekerijen.

We gebruiken de compost voor onze eigen kwekerijen, maar we verkopen ook Fase 2 en 3 compost aan andere kwekers. 

Fase 4

Als de champignoncompost in de tunnels is gevuld, wordt er een laag dekaarde aangebracht op het oppervlak van de compost. De laag wordt de deklaag genoemd en is essentieel voor de vorming van champignons. Over een periode van 3-4 dagen, groeit het champignonweefsel over alle compost en door de deklaag heen omhoog.

De omgeving wordt vervolgens veranderd door een herfstdag na te bootsen, wat de vorming van champignons bevordert. Hierdoor beginnen kleine kopjes te verschijnen. Gedurende de volgende twee weken worden de niveaus van vocht, temperatuur, vochtigheid, kooldioxide en luchtbeweging zorgvuldig gemonitord.

De kopjes groeien uiteindelijk uit tot champignons. De champignons worden met de hand geplukt om de hoogst mogelijke kwaliteit te behouden. Al onze champignons worden na de oogst snel afgekoeld en in gekoelde vrachtwagens getransporteerd.